Federația Română de Hochei pe Gheață a remis un comunicat prin intermediul căruia a anunțat ce hotărâri a luat după ce aproape toți jucătorii noștri au cântat alături de galeria adversă la finalul înfrângerii cu Ungaria.
Ultimul meci al echipei naționale de hochei pe gheață a României la Campionatul Mondial din Slovenia a fost urmat de un scandal monstru, după ce ProSport a prezentat în exclusivitate imaginile cu „tricolorii” interpretând imnul autointitulatului Ținut Secuiesc alături de galeria Ungariei.
FRHG a reacționat și a remis un comunicat în acest sens, prin intermediul căruia a anunțat ce măsuri a luat în urma acestui episod.
Federația Română de Hochei pe Gheață a anunțat ce hotărâri a luat după ce sportivii României au fost surprinși cântând împreună cu fanii Ungariei.
Forul a dat asigurări că regulamentul va suferi modificări, astfel încât sportivilor le va fi impusă o anumită conduită pe perioada convocării la echipa națională a României.
În plus, FRHG a sesizat Comisia de Disciplină și a cerut lămuriri suplimentare din partea Ministerului Sportului, Primului Ministru, Guvernului României și Parlamentului României.
COMUNICAT DE PRESĂ
În cadrul ședinței Biroului Federal al Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG) din data de 24 mai2022 au fost discutate atât incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României și cea aUngariei desfășurat în data de 8 mai 2022 în cadrul Campionatului Mondial de Hochei pe Gheață 2022 dinSlovenia, cât și contextul general în cadrul căruia se desfășoară activitatea hocheistică pe gheață înRomânia.
În ceea ce privește contextul general, nu poate și nu trebuie ignorat faptul că începând cu 2014, FRHGîmpreună cu cluburile de hochei pe gheață din România, au reușit performanța de a aduce România de pelocul 34, pe locul 22.
Această performanță este cu atât mai notabilă în condițiile în care, pe de o parte, începând cu 2014 FRHGa trebuit să achite datoria de peste 1 milion de euro lăsată de vechea conducere și, pe de altă parte, nu aexistat niciun fel de susținere din partea puterilor decidente (politic și economic) pentru a construipatinoare în București, Suceava, Ploiești, Constanța, Iași ș.a.
FRHG a depus eforturi constante în vederea asigurării, în permanență, a unui climat de liniște și echilibruîn cadrul activității hocheistice pe gheață și a descurajat orice conflicte de natură interetnică. Cu toateacestea, o serie de factori au ca unic scop, în ultima perioadă, destabilizarea activității FRHG și, ceea esteși mai grav, minimizarea eforturilor depuse pentru promovarea acestui sport.
Cu regret s-a constatat o schimbare de atitudine – și nu pozitivă – atât din partea Ministerului Sportului, câtși a unora dintre cluburi, procedându-se la instigarea, în principal a jucătorilor. Astfel s-a creat un climatconflictual, care este de natură să rupă echilibrul care exista la nivelul echipei naționale și între cluburi.
Nu putem să nu constatăm că acest dezechilibru se datorează și faptului că a existat și există o diferențăclară în ceea ce privește modul de alocare a fondurilor pentru construirea infrastructurii atât de necesarăpentru desfășurarea acestei activitități sportive. Astfel, dacă în orașe precum București, Suceava, Iași,Constanța, Buzău nu s-a construit nici măcar un singur patinoar, în Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, TârguMureș și Miercurea Ciuc au fost construite patinoare și urmează a se construi alte 4 (patru) patinoare înaceleași localități din fonduri CNI (Compania Națională de Investiții).
În ceea ce privește incidentele cu privire la care Biroul Federal al FRHG a fost sesizat, legate de meciuldin data de 8 mai 2022 desfășurat între reprezentantiva României și cea a Ungariei în cadrulCampionatului Mondial de Hochei pe Gheață 2022 din Slovenia, în esență, FHRG nu are competența săstabilească dacă este sau nu un ținut, regiune, imn sau cântec bisericesc.
În schimb, FHRG poate și are dreptul să analizeze prestația echipei naționale a României în cadrulmeciurilor pe care aceasta le dispută.
Din punct de vedere al reglementărilor statutare, competența de analiză a unor posibile abateri de laRegulamentele adoptate la nivelul FRHG nu aparține Biroului Federal, ci Comisiei de Disciplină din cadrulFRHG, motiv pentru care vor fi demarate procedurile în acest sens.
Pe de altă parte, nu putem să nu observăm faptul că, situația în care parte dintre jucătorii echipei naționalea României au cântat împreună cu galeria echipei adverse, poate fi intepretată ca fiind echivalentă cusituația în care, practic, aceștia au sărbătorit înfrângerea propriei echipe naționale.O asemenea atitudine din partea unor membri ai echipei naționale a fost de natură să nască contradicții șidiscuții în cadrul opiniei publice.
Tot contradicții și discuții au născut și implicarea și declarațiile a doi miniștri din Guvernul României,declarații și implicare directă care au legătură cu aspectele sesizate în legătură cu meciul disputat în data de 8 mai 2022 în cadrul Campionatului Mondial din Slovenia. Cu privire la acest ultim aspect, FHRG nuare nicio competență, singurul care ar putea să adopte un punct de vedere fiind Guvernul României.Apreciem că întreaga problematică supusă dezbaterii este mult mai complexă, iar răspunsuri și soluțiitrebuie oferite nu numai de FRHG, ci și de către organismele statutului român cu atribuții în materie.În acest sens, amintim faptul că Ministerul Sportului este organul administraţiei publice centrale despecialitate, iar în această calitate reprezintă interesele statului român, așadar inclusiv apărarea șipromovarea imaginii țării intră în atribuțiile sale.
Pentru toate aceste considerente, urmare a discuțiilor purtate în cadrul Biroului Federal al FederațieiRomâne de Hochei pe Gheață (FRHG) din data de 24 mai 2022 cu privire la incidentele petrecute la finalulmeciului dintre reprezentativa României și cea a Ungariei desfășurat în data de 8 mai 2022 în cadrulCampionatului Mondial de Hochei pe Gheață 2022 din Slovenia, s-a decis, în unanimitate, adoptareaurmătoarele măsuri:
1. Completarea Regulamentelor de la nivelul Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG) cu o seriede prevederi de natură să asigure, pe viitor, ca membrii echipelor naționale de hochei pe gheață sămanifeste în public, în mod explicit, o conduită de natură să dovedească deplina loialitate și susținere fațăde România, de însemnele oficiale ale statului român, imaginea acesteia și, nu în ultimul rând, suporteriiechipei naționale.
2. Sesizarea Comisiei de disciplină de la nivelul Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG) cuprivire la incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României și cea a Ungariei de laCampionatul Mondial de Hochei pe Gheață 2022 din Slovenia, în vederea cercetării acestora și adoptarea,în condițiile legii și ale Statutului Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG), a măsurilor ce seimpun.
3. Solicitare adresată Ministerului Sportului referitoare la exprimarea de către acesta a unui punct devedere cu privire la elementele care ar fi necesar să fie incluse în mod obligatoriu în Regulamentele de lanivelul Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG), elemente referitoare la conduita membrilorechipelor naționale, cu indicarea unor obligații detaliate în sarcina acestora pe perioada în care aceștiareprezintă România în cadrul competițiilor internaționale.
4. Solicitare adresată Primului Ministru al Guvernului României cu privire la exprimarea unui punct devedere referitor la declarațiile exprimate în mediul public de doi miniștri din Guvernul României (NovakEduard-Carol – ministrul Sportului și Barna Tánczos – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor), declarațiireferitoare la și în legătură cu incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României și ceaa Ungariei de la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață 2022 din Slovenia.
5. Solicitare adresată Guvernului României și Parlamentului României cu privire la asigurarea uneidezvoltări echilibrate a activității hocheistice, în special necesitatea stringentă a construirii uneiinfrastructuri în județele și/sau localitățile cu potențial demografic, economic și nu în ultimul rând cu tradițieîn domeniul hocheistic (de ex: București, Ilfov, Suceava, Constanța, Iași, Ploiești, Buzău).
6. Solicitare adresată Parlamentului României cu privire la elaborarea unei strategii naționale a sportuluiromânesc, strategie care se impune a avea ca punct de plecare istoricul fiecărei discipline sportive și caretrebuie să se axeze pe principiul asigurării – în mod total obiectiv și imparțial – dezvoltării sportuluiromânesc și, implicit, a unui popor sănătos.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER